woensdag 11 mei 2011

Evangeliseren, waarom ?

Gepost door woorden van leven op woensdag, mei 11, 2011

Evangeliseren, waarom?

“Want er komt een tijdstip dat de gezonde leer niet verdragen zal worden, maar dat men naar eigen begeerte leraren om zich heen verzamelt, omdat hun gehoor verwend is; zo dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren en zich naar de verdichtsels keren. Jij moet echter nuchter blijven in alles, het lijden aanvaarden, het werk van een evangelist doen en je dienst ten volle verrichten” - 2 Timoteüs 4:3-5 (letterlijke vertaling).

Veel mensen zien evangeliseren als een opdracht die je als gelovige moet volbrengen. Iedereen die je tegenkomt, moet je vertellen van het Evangelie. Het is je verantwoordelijkheid om dat te doen!
Hiermee wordt er een druk en een last op je schouders neergelegd. Je hebt het idee dat je moet presteren en laten zien dat je een ‘goed christen’ bent door deze opdracht uit te voeren.
Maar als de Here Jezus tegen Zijn discipelen zegt “Jullie zullen Mijn getuigen zijn” (Check: Handelingen 1:8), is dat meer in de zin van: “Jullie geloven Mij en willen Mij volgen, dus daarom is het logische gevolg dat je een getuige bent”. Het is geen opdracht, geen verplichting of een maatstaf waaraan je kunt zien hoe ‘goed’ je bezig bent, maar een logisch gevolg van geloven.

Het is net als met de vrucht van de Geest. (Check: Galaten 5:22) Dit zijn eigenschappen die zich vanzelf gaan ontwikkelen in je leven, doordat je gericht bent op Christus. Het is de uitwerking (vrucht) van de Geest van God Die in jou werkt. Met andere woorden: het zijn geen vruchten waarvoor jij ontzettend hard hebt moeten zwoegen.
Nu betekent dat niet dat je lekker in je luie stoel kunt blijven zitten en alleen maar in je Bijbeltje hoeft te gaan lezen. Nee! Juist omdat je zelf onder de indruk raakt van Gods liefde voor jou en omdat je weet dat er nog zoveel mensen zijn die God nog niet kennen, maar wel hard nodig hebben, wil je waarschijnlijk ook graag dat anderen Hem eveneens gaan leren kennen en Zijn liefde mogen ervaren in hun leven.

Evangeliseren heeft alles te maken met een stuk bewustwording.
Dit vraagt natuurlijk om uitleg! Wanneer je je echt bewust bent van de boodschap van het Evangelie en ook de noodzaak inziet dat eigenlijk iedereen dit zou moeten weten, is het logisch dat je niet anders wilt, dan aan alle mensen vertellen Wie God is. Het is dus geen moeten, maar willen.

Voorbeeld:Vermist!
Stel, je kijkt naar het programma ‘Vermist!’ op tv en je ziet daar een vader die in tranen een oproep doet aan zijn zoon, die al een tijdje is vermist. “Lieve Harm, ik mis je zo! Ik hou ontzettend veel van je! Neem alsjeblieft contact met mij op!” Je hebt zelf misschien moeite om je tranen te bedwingen en voelt met deze man mee. Het moet toch verschrikkelijk zijn om zo je eigen zoon te missen! Maar goed, de volgende dag sta je op het station en wie zie je tot je grote verbazing? Harm! Wat doe je? Denk je:
  1. Tjonge, zie ik zomaar iemand die gisteren op tv was. Zal ik zijn handtekening vragen?
  2. Ik doe gewoon net alsof ik ‘m niet heb gezien. Al dat onzinnige gedoe!
  3. Ik vertel hem dat z’n vader hem zo ontzettend mist en niets liever wil dan dat hij weer contact opneemt.
Als je voor de eerste twee opties kiest, wat zegt dat dan over jou? Heb je misschien moeite om je goed in te leven in de situatie van die vader en zijn zoon? Of ben je misschien ergens bang voor? Waarvoor ben je dan bang?
Hopelijk kies je voor de derde optie! Want dat is nu precies waar we ons bewust van moeten zijn.

God plaatst als het ware de grote oproep aan alle mensen in de hele wereld: “Lieve (vul hier een willekeurige naam in), Ik mis je zo! Ik hou zo veel van je! Ik heb er alles voor over gehad om weer in contact te kunnen komen met jou. Kom alsjeblieft bij Me terug!” Dus wat gebeurt er als je mensen tegenkomt die God nog niet kennen? Ben je met hele andere dingen bezig dan hun behoud, ben je bang dat je vreemd aangekeken zult worden als je een gesprek over geloof begint of brand je van verlangen en weet je niet hoe snel je diegene moet vertellen van Gods liefde?

“Je kunt niet evangeliseren, voordat je gehuild hebt om al die mensen die God nog niet kennen”, zei iemand eens. Gods verlangen en bewogenheid voor mensen is zo sterk, dat Hij niet wil dat er iemand verloren gaat. Datzelfde verlangen, zou ook ons verlangen moeten worden.
Misschien denk je: “Ik heb dat verlangen helemaal niet. Ben ik nu een ‘slecht’ christen?” Nee hoor, natuurlijk houdt God nog steeds heel veel van je en zal Hij niet met een veroordelende vinger naar je wijzen. Het mooie van God is, dat als jij je op Hem richt, Hij dat verlangen in je hart zal leggen.
“Want God is het, Die om Zijn welbehagen zowel het willen als het werken in u werkt” (Filippenzen 2:13). Dat is iets dat vanzelf gaat. Want nogmaals: evangeliseren is geen opdracht, maar een logisch gevolg van geloven. Het is de uitwerking van de Geest van God Die in jou werkt.

Evangeliseren, wanneer?

Op de vraag wanneer je het beste het Evangelie kunt vertellen, is het antwoord dat de Bijbel geeft: 24 uur per dag en 7 dagen in de week! (Check: 2 Timoteüs 4:2)
We zouden zelf de gelegenheden die we hebben, nuttig gebruiken en de kansen proberen te zien en te pakken om anderen te laten zien Wie Jezus Christus is,  door te vertellen over wat Hij voor ons heeft gedaan.
Maar waarom doen we dit dan vaak niet?
Vaak is het punt bij ons dat we misschien de kansen wel zien, maar op dat moment gewoon niet iets durven of kunnen zeggen of de juiste beslissing durven nemen.

De Bijbel spreekt regelmatig over het lijden dat we zullen ondergaan wanneer we getuigen van de Here Jezus. Het is blijkbaar niet iets dat vanzelf gaat, we moeten ons ervoor in willen zetten en dat kost ons soms heel wat: mensen die je recht in je gezicht uitlachen en jou belachelijk maken, ‘vrienden’ die niets meer met je te maken willen hebben, mensen die boos worden omdat ze denken niet te worden gerespecteerd in wat zij vinden, mensen die zolang blijven doorvragen dat je het zelf ook niet meer weet en dus daarmee hun gelijk gehaald denken te hebben, enz. enz. Redenen genoeg om je mond dicht te houden?!
Stel je voor dat de Here Jezus dat ook had gedaan. Dat Hij het lijden uit de weg ging en voor de makkelijke weg had gekozen. Dan was er voor jou ook geen hoop meer, geen redding, geen verlossing, geen vergeving, geen liefde en geen leven!
Gelukkig heeft de Here Jezus het goede voorbeeld gegeven en koos niet voor Zichzelf, of anders gezegd de weg van de minste weerstand, maar Hij koos voor jou! Zo mogen wij ook deze houding aannemen en ons steeds maar weer voorhouden dat we mensen iets vertellen en laten zien van ons geloof, omdat we niet voor onszelf kiezen, maar voor Hem.
Wij hoeven ons helemaal niet te schamen voor ons geloof of tegen het lijden op te zien! We mogen die angst juist omzetten in moed en lef! Want God heeft ons niet een leven gegeven dat door angst wordt beheerst, maar een leven vol van kracht, van liefde en bezonnenheid . (Check: 2 Timoteüs 1:7-10)

Benut elke gelegenheid!
Vertel de boodschap van het Evangelie, blijf aandringen of het jou nu gelegen of ongelegen komt. Wijs mensen terecht, vermaan en bemoedig ze en heb geduld. Want er komt een tijd dat mensen niet meer zullen luisteren en hun eigen waarheid bedenken. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, maar blijf daar nuchter onder en doe de taak die je hebt gekregen van God (vrije vertaling van 2 Timoteüs 4:1-5).

Niet iedereen heeft de gelegenheid en mogelijkheid om het Evangelie te vertellen vanaf de preekstoel of voor een groot publiek, maar iedereen heeft wel genoeg gelegenheden en aanleidingen om persoonlijk aan mensen te vertellen van het Evangelie. Met andere woorden: Iedereen is geschikt en heeft de kansen om te kunnen getuigen!
Dat die kansen en gelegenheden niet altijd benut worden, heeft voor een groot deel te maken met de tegenstander van God. Hij probeert met zijn sluwe manieren jou van de taak waarvoor God je wil gebruiken, af te houden!

Maar God geeft je daarvoor een wapenrusting om die verleidingen en sluwe manieren van de tegenstander te kunnen weerstaan. In Efeziërs 6:10-20 staat de hele wapenuitrusting voor jou beschreven! Je hebt de hele wapenrusting nodig om staande te blijven. Zodra er een zwakke plek is of zelfs een gedeelte mist van je wapenrusting, zal de vijand genadeloos toeslaan op die zwakke plek!
In vers 15 van Efeziërs 6 staat: “de voeten geschoeid met de bereidvaardigheid van het evangelie des vredes”. Er wordt hier gesproken over de schoenen of sandalen van de bereidheid om te vertellen van het Evangelie. Als je niet je beide schoenen aan hebt, dan loopt dat natuurlijk erg onhandig en kom je minder snel vooruit of raak je zelfs geblesseerd en kom je stil te staan. Sta jij stil met betrekking tot het vertellen over je geloof?

Evangeliseren, aan wie?

God “… wil, dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis der waarheid komen” - 1 Timoteüs 2:4 en
“Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe” - Johannes 3:16.
In deze teksten komt duidelijk naar voren dat God wil dat alle mensen behouden worden en dat iedereen die in Hem gelooft het eeuwige leven krijgt. Met andere woorden: Jij mag aan iedereen vertellen over het Evangelie.

Evangeliseren, hoe?

Check: 1 Korintiërs 9:16-23
Paulus schrijft hier dat hij zoveel mogelijk mensen wil winnen voor Christus. Daarvoor doet hij dan ook veel moeite. Hij past zich aan de mensen die op zijn pad komen aan, om op die manier in contact te komen met hen en een ingang te vinden om hen iets te vertellen van het Evangelie. Het gaat hem niet om grote groepen mensen, maar om individuele mensen.
Aanpassen aan mensen wil niet zeggen dat je precies hetzelfde doet als zij. Het wil zeggen dat je:
  • jouw manier van spreken begrijpelijk maakt voor degene tegen wie je praat;
  • voorbeelden gebruikt die herkenbaar zijn in hun belevingswereld en
  • middelen gebruikt die aansluiten bij deze tijd.
Verschillende manieren om te getuigen
Je kunt, zoals al eerder gezegd, getuigen door je daden. Door bijvoorbeeld mensen te helpen of mensen te vergeven als ze je iets aangedaan hebben, mensen op te beuren als ze zich niet prettig voelen of door op te komen voor mensen die gepest worden, etc.
Verder kom je in de Bijbel zowel het (s)preken over het Evangelie voor een groep mensen tegen (bijvoorbeeld: Handelingen 17:22-31), als een ‘één-op-één’ gesprek (bijvoorbeeld: Handelingen 17:17). Het voordeel van (s)preken is, dat je veel mensen in één keer kunt bereiken. Het voordeel van een ‘één-op-één’ gesprek is, dat je de boodschap heel specifiek kunt afstemmen op degene waarmee je in gesprek bent. Als er vragen zijn, kunnen die direct worden beantwoord.
Er is niet een “betere” manier. Allemaal kunnen ze even goed gebruikt worden

Evangeliseren, waar?
“Vissen vang je niet in de badkuip!”

“Gaat heen ...” (Check: Matteüs 28:19 en Marcus 16:15)
“Hij zond hen ...” (Check: Lucas 9:1-6 en 10:1 v.v.)
“Hoe liefelijk zijn de voeten van hen, die een goede boodschap brengen” (niet: die komen om een goede boodschap te horen) (Check: Romeinen 10:15)
Het gebeurt regelmatig dat we wachten totdat mensen naar ons toe komen. Dit geldt zowel voor jou persoonlijk, maar ook voor kerk en/of gemeenten.
Je leest hier in de bovenstaande Bijbelteksten dat er vaak gezegd wordt dat jij juist moet gaan.
Het is goed om na te denken in hoeverre jij “gaat” naar de plekken waar je mensen vindt die God nog niet kennen.
Tot slot, evangeliseren is geen moeten, maar omdat de Liefde van Christus in je is, zal dat er uit komen en zul je, als er gelegenheid is,  van Die Liefde getuigen.
(deze tekst is overgenomen van  i.b.-leaf  )
handtekening

0 reacties:

 

Woorden van Leven Copyright © 2011 Woorden van Leven Blog is Designed by MMDesigns Inspired by BTemplates