dinsdag 20 september 2011

Gelijkenis van de tien ponden.

Gepost door woorden van leven op dinsdag, september 20, 2011
Gelijkenis van de tien ponden Lukas 19 : 11-28.
Voordat de Heer de gelijkenis verteld, staat er in vers 11 dat zij meenden dat het Koninkrijk Gods terstond zou openbaar worden.
Dat Koninkrijk is nog steeds niet openbaar geworden, het is een verborgen Koninkrijk, wij zien het niet, de Koning is weg en Hij verbergt zich voor de wereld.
De Heere sprak in gelijkenissen om de verborgenheden van het Koninkrijk der Hemelen bekend te maken ( Mattheus 13 : 11).
   
Vers 12: een zeker welgeboren man reisde in een ver gelegen land, om voor zichzelven een koninkrijk te ontvangen, en dan weder te keren.
De Heer is een welgeboren man, Die afreist naar de Hemel, om voor Zichzelf een Koninkrijk te ontvangen en terug te keren.
 
Vers 13: En geroepen hebbende zijn tien dienstknechten gaf hij hun tien ponden, en zeide tot hen: doet handeling, totdat ik kom.
De dienstknechten kregen ieder hetzelfde, allemaal een pond.
We kunnen de dienstknechten vergelijken met de gelovigen van nu, die hun Heer dienen, en die de Heilige Geest ontvangen hebben.
Het nieuwe leven heeft iedere gelovige ontvangen en daarvan wordt gezegd om daarmee handeling te doen, het is de bedoeling dat het nieuwe leven gaat groeien, dat het geestelijke leven sterker wordt.  Dat nieuwe leven dat wij ontvangen hebben uit het Woord van God wordt ontwikkeld door dat zelfde Woord.
Handeling doen is je te voeden met het brood des Levens zodat het goed kan groeien tot volwassenheid.
  
Vers 20 : En een ander kwam, zeggende: Heer; zie hier uw pond, hetwelk ik in een zweetdoek weggelegd had;
Het pond was nog aanwezig en onbeschadigd, het nieuwe leven van een gelovige blijft onbeschadigd. In 1 petrus 1 : 1 staat : “we zijn wedergeboren tot een onvergankelijke, onverwelkelijke erfenis die in de Hemel bewaard wordt”.
Dat is het werk van de Heer zelf, het is Zijn Leven ( Zijn pond ).
Als  de Gemeente van Christus wordt opgenomen moet een ieder verantwoording  af leggen over de handeling die wij gedaan hebben met het pond en zullen be-oordeeld worden voor de rechterstoel van Christus.
Als het geen vrucht gedragen heeft ben je behouden als door vuur.
De vrucht van het nieuwe leven ( Galaten 5 ) wordt door de Heer tot stand gebracht en wordt  openbaar in een gelovige als dat is gaan groeien.
  
Vers 23: “waarom hebt gij dan mijn geld niet in de bank gegeven, en ik komende, had hetzelve met woeker mogen eisen?
Het nieuwe leven is van de Heer en wij zouden het aan Hem ter beschikking stellen zodat  Hij Zijn werk kan doen, Hij Zelf zal er dan voor zorgen dat Christus in ons zal groeien en dat wij minder worden.   Het is de bedoeling dat wij meer krijgen, dat het pond groeit, dat wij een schat zullen verwerven, straks in de hemel.   Wij zullen dan met Christus regeren over één  of meerdere steden.
Het eeuwige leven dat God aan een ieder wil geven, daar heeft God een plan mee, onderwerp je aan Zijn wil, laat God ermee tot  Zijn doel komen.
Als je dat pond door genade hebt ontvangen, kun je handeling doen, de Heer is met je, Hij Zelf zorgt voor Zijn dienstknechten.
Dan kunnen we Hem danken voor al datgene wat Hij door ons en in ons heeft willen en kunnen doen.

handtekening

0 reacties:

 

Woorden van Leven Copyright © 2011 Woorden van Leven Blog is Designed by MMDesigns Inspired by BTemplates